Založ si blog

Komunistický zázrak verzus kapitalistická chudoba

Podľa údajov Svetovej banky v roku 1981 až 50% populácie sveta (2 miliardy ľudí) žila v extrémnej chudobe, t.j. za  ≤ 1,25 US dolára na deň. V roku 2012 to bolo už len 20% populácie. Ako je uvedené na obrázku, tento úspech (t.j. 95% úspechu) bol dosiahnutý vďaka politike komunistickej Číny, kde za posledných 30 rokov klesol počet chudobných o 680 milióna obyvateľov. Tragédiou je, že za toto obdobie prudko narástla chudoba v Južnej Ázii a v Subsaharskej Afriky.

Vývoj chudoby vo svete

A ako to je v našej slobodnej Európe a Východnej Európe konečne oslobodenej od komunistickej totality?

Podľa Trend 18.3.2013: Veľkosť potravinovej pomoci, ktorú distribuuje Červený kríž po celej Európe, dosahuje za desaťročia nevídané úrovne. Milióny Európanov sú závislé od charity, potrebujú nielen prístup k bezplatnému jedlu či vode, ale aj k oblečeniu a prístrešku. Podľa organizácie je to jasný dôkaz toho, aký alarmujúci vplyv má kríza na najširšie vrstvy obyvateľov.

Len v Španielsku sú na potravinovú pomoc odkázané tri milióny ľudí. Veľký počet chudobných, ktorí sa o seba nedokážu postarať, je aj v Grécku či Bulharsku, Červený kríž však poskytuje potravinovú pomoc až v dvadsiatich krajinách Európskej únie.

Alarmujúca je aj situácia v Rumunsku, kde žijú tri milióny obyvateľov v absolútnej chudobe. Predstavuje to 14 percent celej populácie, menej závažná relatívna chudoba dosahuje 40-percentnú hranicu. V minulom roku tam Červený kríž rozdelil 81-tisíc rodinám viac ako 500 ton potravín. Mimoriadne zlá situácia je aj v Bulharsku, s chudobou sa tam podľa údajov z roku 2011 potýka takmer polovica populácie.

A ako je to na Slovensku?

O tom netreba písať, choďte sa pozrieť za Trnavu, Nitru, alebo ak chcete ušetriť na cestovnom, stačí, keď sa pozriete do peňaženky.

Nech žije socializmus!

 

P.S.  Prosil by som diskutujúcich aspoň o jeden antikomunistický orgazmus.

 

Karol Ondriaš

130427

 

Zoznam podnikov vybudovaných na Slovensku počas komunistického zázraku 1948-1989 (aktualizácia 08. 01. 2024)

08.01.2024

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a ostatných nedočkavcov. Je až neuveriteľné, čo všetko dokázali komunisti vybudovať počas 40 rokov komunistického zázraku 1948-1989 Zoznam podnikov pridávam preto, lebo Segregovaný [...]

OSN: Počet zabitých Palestínčanov Izraelom a počet zabitých Izraelčanov Palestínčanmi v rokoch 2008-2020

19.10.2023

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto článku je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a všetkých, ktorých sa to týka. V rámci totality slobody slova, Segregovaný Vyvolený Hamburger absolútne zakázal uvádzať dôležité štatistické údaje o Izraelsko-Palestínskom [...]

Z odkazu SNP: Komunistická cenzúra, kapitalistické poradenstvo a ľudia ako korisť

28.08.2023

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a tých, ktorých sa to týka. Posledných 30 rokov som počul v médiách mnohokrát tvrdenie, že komunisti počas socializmu zaviedli tvrdú propagandu a cenzúru. My 70+ roční vieme, že to bolo [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.