Založ si blog

Komunistický zázrak verzus kapitalistická chudoba

Podľa údajov Svetovej banky v roku 1981 až 50% populácie sveta (2 miliardy ľudí) žila v extrémnej chudobe, t.j. za  ≤ 1,25 US dolára na deň. V roku 2012 to bolo už len 20% populácie. Ako je uvedené na obrázku, tento úspech (t.j. 95% úspechu) bol dosiahnutý vďaka politike komunistickej Číny, kde za posledných 30 rokov klesol počet chudobných o 680 milióna obyvateľov. Tragédiou je, že za toto obdobie prudko narástla chudoba v Južnej Ázii a v Subsaharskej Afriky.

Vývoj chudoby vo svete

A ako to je v našej slobodnej Európe a Východnej Európe konečne oslobodenej od komunistickej totality?

Podľa Trend 18.3.2013: Veľkosť potravinovej pomoci, ktorú distribuuje Červený kríž po celej Európe, dosahuje za desaťročia nevídané úrovne. Milióny Európanov sú závislé od charity, potrebujú nielen prístup k bezplatnému jedlu či vode, ale aj k oblečeniu a prístrešku. Podľa organizácie je to jasný dôkaz toho, aký alarmujúci vplyv má kríza na najširšie vrstvy obyvateľov.

Len v Španielsku sú na potravinovú pomoc odkázané tri milióny ľudí. Veľký počet chudobných, ktorí sa o seba nedokážu postarať, je aj v Grécku či Bulharsku, Červený kríž však poskytuje potravinovú pomoc až v dvadsiatich krajinách Európskej únie.

Alarmujúca je aj situácia v Rumunsku, kde žijú tri milióny obyvateľov v absolútnej chudobe. Predstavuje to 14 percent celej populácie, menej závažná relatívna chudoba dosahuje 40-percentnú hranicu. V minulom roku tam Červený kríž rozdelil 81-tisíc rodinám viac ako 500 ton potravín. Mimoriadne zlá situácia je aj v Bulharsku, s chudobou sa tam podľa údajov z roku 2011 potýka takmer polovica populácie.

A ako je to na Slovensku?

O tom netreba písať, choďte sa pozrieť za Trnavu, Nitru, alebo ak chcete ušetriť na cestovnom, stačí, keď sa pozriete do peňaženky.

Nech žije socializmus!

 

P.S.  Prosil by som diskutujúcich aspoň o jeden antikomunistický orgazmus.

 

Karol Ondriaš

130427

 

Zoznam podnikov vybudovaných na Slovensku počas komunistického zázraku 1948-1989 (aktualizácia 08. 01. 2024)

08.01.2024

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a ostatných nedočkavcov. Je až neuveriteľné, čo všetko dokázali komunisti vybudovať počas 40 rokov komunistického zázraku 1948-1989 Zoznam podnikov pridávam preto, lebo Segregovaný [...]

OSN: Počet zabitých Palestínčanov Izraelom a počet zabitých Izraelčanov Palestínčanmi v rokoch 2008-2020

19.10.2023

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto článku je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a všetkých, ktorých sa to týka. V rámci totality slobody slova, Segregovaný Vyvolený Hamburger absolútne zakázal uvádzať dôležité štatistické údaje o Izraelsko-Palestínskom [...]

Z odkazu SNP: Komunistická cenzúra, kapitalistické poradenstvo a ľudia ako korisť

28.08.2023

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a tých, ktorých sa to týka. Posledných 30 rokov som počul v médiách mnohokrát tvrdenie, že komunisti počas socializmu zaviedli tvrdú propagandu a cenzúru. My 70+ roční vieme, že to bolo [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.