Založ si blog

Československo 1918-1938 patrilo medzi najvyspelejšie krajiny sveta – tvrdia profesionálni fekálnici

(Fekálnici – je môj amatérsky preklad Trumpových „fake news –fekálne správy“, z čoho vyplýva, že nám ich prinášajú fekálnici).

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené len pre potešenie chichotajúcich sa Domácich zvieratiek Vyvoleného hamburgera.

Profesionálna totalita na Slovensku, v mene boja proti komunizmu a výchovy Slovákov ako menejcennú rasu, musí v rámci slobody slova, keď ide o niečo dôležité, vždy riadne zakadiť. Patrí medzi ne aj veta, že Československo 1918-1938 patrilo medzi najvyspelejšie krajiny sveta. Možno Česko, ale nie Slovensko a tobôž nie Zakarpatská Ukrajina. Slovenský Motrok musí veriť, že počas kapitalistických 100 rokov, až do roku 1938, sa kapitalistické Slovensko rozvíjalo ekonomicky podobne ako Česko, Rakúsko, USA a západná Európa a že sme mali aj podobný životný štandard.

Čo hovoria fakty:

Nasledujúce obrázky dokumentujú zaostávanie kapitalistického Slovenska do roku 1938 v porovnaní s Rakúskom a so západnou Európou.
Obrázok 1 porovnáva vývoj spotreby elektrickej energie kapitalistického Slovenska a Rakúska. Je to parameter, ktorý hovorí o rozvoji priemyslu a životnej úrovni obyvateľov.

Z obrázka vidieť obrovské zaostávanie Slovenska za Rakúskom. Slovensko v roku 1938 malo len polovicu spotreby elektrickej energie na obyvateľa, ktorú dosiahlo Rakúsku už v roku 1919. Pre porovnanie vývoj spotreby elektrickej energie kapitalistického Slovenska a Veľkej Británie alebo Nemecka je na obrázkoch 2 a 3.

Zaostávanie kapitalistického Slovenska oproti vyspelým krajinám západnej Európy sa postupne zväčšovalo.

Na obrázku 4 je porovnanie zaostávania Slovenska v spotrebe elektrickej energie na obyvateľa v roku 1935.

Priemerný obyvateľ Slovenska mal len 22% spotreby v porovnaní s Rakúskom a ešte menej v porovnaní s Nemeckom a Veľkou Britániou. Za 31 rokov budovania socializmu, počas komunistického zázraku, Slovensko dobiehalo tieto kapitalistické krajiny, a v roku 1980 spotreba elektrickej energie na obyvateľa na Slovensku dosiahla už 87% Rakúska (obrázok 5).

Po odstránení socializmu spotreba elektrickej energie v porovnaní s kapitalistickými krajinami opäť začala klesať, v roku 1996 bola 78% a v roku 2001 už len 65% Rakúska (obrázok 6 a 7).

Keď zhrniem fakty, tak Slovensko stále viac zaostávalo za vyspelou západnou Európou počas kapitalizmu do roku 1938, dobiehalo západnú Európu počas socializmu a opäť zaostáva za západnou Európou po roku 1989. Podobné závery by sme zistili pri porovnaní produkcie väčšiny významných priemyselných produktov.

Čo hovoria fakty o HDP:

Fekálnici nám už 30 rokov stále opakujú, akú vysokú životnú úroveň sme mali pred rokom 1938 v porovnaní s vyspelými kapitalistickými krajinami a ako sme zaostávali počas socializmu.
Čo hovoria fakty: Na obrázku 8 je porovnaný HDP na obyvateľa, v parite kúpnej sily (HDP-ppp) v rokoch 1925 – 1934 pre rôzne štáty.

Obrázok dokumentuje, koľkokrát bol HDP-ppp vyšší vo vyspelých krajinách na obyvateľa v porovnaní so Slovenskom. Napríklad USA a Kanada mali HDP-ppp skoro 6-krát vyšší na obyvateľa ako Slovensko. Pretože som nezistil porovnanie HDP-ppp pre rok 1989, uvádzam aspoň porovnanie HDP-ppp na obyvateľa za rok 2001. Pripomínam, že v roku 2001 Slovensko mohlo mať podobné HDP-ppp ako v roku 1989, zatiaľ čo HDP-ppp vo väčšine štátoch bolo v roku 2001 vyššie ako v roku 1989. Takže údaje pre Slovensko na obrázku 9 sú veľmi pravdepodobne podhodnotené. I napriek tomu obrázok 9 dokumentuje, že pomer medzi Slovenskom a väčšinou štátov sa významne znížil.

Napríklad USA a Kanada mali HDP-ppp na obyvateľa už len 2-3 razy vyšší, ako Slovensko. Z toho vyplýva, že počas socializmu Slovensko dobiehalo väčšinu vyspelých krajín. Porovnaním situácie v rokoch 1925 – 1934 a roku 2001 je na obrázku 10 ukázané, koľkokrát dobehlo Slovensko v HDP-ppp na obyvateľa vyspelé kapitalistické krajiny.

Slovensko dobiehalo väčšinu vyspelých krajín sveta. Napríklad Slovensko dobehlo, t. j. znížilo rozdiel s USA 2-krát, s Kanadou 2,5-krát atď. Slovensko mierne zaostalo v roku 2001 v porovnaní s rokmi 1925 – 1934 za krajinami s pomerom menším ako 1, napríklad za Fínskom a Talianskom. Ešte raz zdôrazňujem, že na obrázku je porovnanie situácie v roku 2001, keď Slovensko malo za sebou niekoľko rokov stagnácie až úpadku HDP-ppp a väčšina vyspelých kapitalistických krajín dosahovala progres v hodnotách HDP-ppp.

Úpadok kvality života po roku 1989 dokumentujú aj štatistiky OSN „Human Development Reports“, napríklad parametrom „index ľudského rozvoja (HDI)“, ktorý zahŕňa HDP, vzdelanie a dĺžku života. Správy OSN zoraďujú štáty podľa indexu HDI. Štát, kde obyvatelia majú najvyššiu hodnotu HDI, t.j. najvyššiu kvalitu života, je v poradí na prvom mieste, má číslo 1, a štát s najnižšou kvalitou života má najvyššie číslo. Na obrázku 11 na osi Y je poradie štátov podľa HDI.

Z obrázka vidieť, že Rakúsko za roky 1988 – 2002 bolo na 13. – 16. mieste, USA na 3. – 8. mieste. ČSSR bolo v rokoch 1988 – 1990 na 26. – 27. mieste a Slovensko kleslo po roku 1990 na 36. – 42. miesto. Negatíva prechodu zo socializmu na kapitalizmus dokumentuje aj porovnanie indexu HDI pre Rusko (obrázok 12).

ZSSR v rokoch 1998 – 1999 bol na 31. – 33. mieste. Po rozpade ZSSR a prijatí kapitalizmu Rusko kleslo a v roku 2002 bolo na 57. mieste. Na obrázku je porovnaný vývoj indexu HDI Kuby, kde nedošlo k prechodu zo socializmu na kapitalizmus, s Ruskom, kde došlo k prechodu zo socializmu na kapitalizmus. Kuba v rokoch 1988 a 1989 bola na 61. – 62. mieste, v čase, keď ju podporoval ZSSR. Po strate podpory zo strany socialistických krajín Kuba klesla v rokoch 1993 – 1995 na 79. – 86. miesto. Zaujímavé je, že v nasledujúcich rokoch 1997 – 2002 hodnota HDI sa zvyšovala, a tým aj kvality života, Kuba predstihla Rusko a dosahuje lepšie hodnoty HDI ako v čase, keď ju podporovali socialistické krajiny. I napriek týmto údajom štandardne vytunelovaní stále tvrdia, že socializmus na Kube bráni jej rozvoju.

Čo hovoria fakty o vynikajúcom kapitalistickom a zločinnom socialistickom zdravotníctve:

Obrázok 13 dokumentuje dojčenskú úmrtnosť do jedného roka na 1 000 živonarodených v roku 1937 v kapitalistických krajinách.

Na Slovensku v dôsledku chudoby a nedostatku zdravotnej starostlivosti zomieralo ročne okolo 150 detí do jedného roku. Podobne to bolo aj v budúcich socialistických krajinách. Vo vyspelých kapitalistických krajinách zomieralo len 40 – 70 detí ročne. Situácia sa zmenila počas socializmu, kde na Slovensku zomieralo len 14 detí ročne na 1 000 živonarodených. Vo vyspelých kapitalistických krajinách to bolo okolo 7 detí ročne (obrázok 14).

Na Slovensku počas kapitalizmu bolo až dvojnásobne viac úmrtí na tuberkulózu (tbc) a zápal pľúc ako vo vyspelých kapitalistických krajinách (obrázok 15 a 16). S rozvojom socialistického zdravotníctva klesal počet úmrtí na rôzne choroby, ako napríklad na infekčné a parazitárne choroby (obrázok 17), z ktorých niektoré, ako tbc alebo pohlavné choroby, majú po roku 1989 stúpajúcu tendenciu.

Podrobnosti možno nájsť v knihe: Socializmus verzus kapitalizmus Hry, sex a terorizmus
http://ondrias.sk/index.php/knihy.html?task=view&id=6&catid=47

Záver:

Z porovnania overiteľných faktov a správ v našich mediách jednoznačne vyplýva, že Vyvolený hamburger si je už istý, že z Vás účelovo vychoval len vytunelované stádo, ktoré môže hnať hore grúňom alebo dolu grúňom, podobne ako už stáročia ženú ovečky naši valasi.

P. S. Prosil by som slovenských Motrokov, aby v diskusných príspevkoch prezentovali opäť svoje vytunelované mozgy a tým opäť potvrdili fakty prezentované v tomto blogu.

Karol Ondriaš
181030

Zoznam podnikov vybudovaných na Slovensku počas komunistického zázraku 1948-1989 (aktualizácia 08. 01. 2024)

08.01.2024

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a ostatných nedočkavcov. Je až neuveriteľné, čo všetko dokázali komunisti vybudovať počas 40 rokov komunistického zázraku 1948-1989 Zoznam podnikov pridávam preto, lebo Segregovaný [...]

OSN: Počet zabitých Palestínčanov Izraelom a počet zabitých Izraelčanov Palestínčanmi v rokoch 2008-2020

19.10.2023

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto článku je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a všetkých, ktorých sa to týka. V rámci totality slobody slova, Segregovaný Vyvolený Hamburger absolútne zakázal uvádzať dôležité štatistické údaje o Izraelsko-Palestínskom [...]

Z odkazu SNP: Komunistická cenzúra, kapitalistické poradenstvo a ľudia ako korisť

28.08.2023

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a tých, ktorých sa to týka. Posledných 30 rokov som počul v médiách mnohokrát tvrdenie, že komunisti počas socializmu zaviedli tvrdú propagandu a cenzúru. My 70+ roční vieme, že to bolo [...]

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.